Χταποδάκι κρασάτο με πορτοκάλι και ελιές

Επιστροφή στις: Συνταγές της σχολής

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα 15΄

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Υλικά Βάσης
·    Χταποδάκι        2kg περίπου
·    Ελαιόλαδο         200ml
·    Κόκκινο κρασί    250ml
·    Κρεμμύδια        1
·    Πορτοκάλια        2
·    Μαϊντανός φρέσκος    ½ ματσάκι
·    Δαφνόφυλλα        2-3
·    Ελιές πράσινες

Υλικά καρύκευσης
·    Αλάτι ψιλό
·    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμασία του χταποδιού
1)    Πλύντε και καθαρίστε το χταπόδι από τα εντόσθια.
2)    Τοποθετήστε το χταπόδι με την κουκούλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσετε κανένα υγρό.
3)    Μαγειρέψτε σκεπάζοντας την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το χταπόδι να βγάλει τα ζουμιά του και να ροδίσει (περίπου 35΄).
4)    Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το χταπόδι λίγο να κρυώσει και κόψτε το σε κομμάτια.
5)    Κόψτε την κουκούλα σε λωρίδες.
6)    Κρατήστε τα ζουμιά του χταποδιού.
7)    Καθαρίστε, πλύντε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
8)    Πλύντε τα πορτοκάλια. Κόψτε το ένα σε φετούλες και από το άλλο πάρτε το χυμό του.
9)    Πλύντε, στεγνώστε και ψιλοκόψτε το μαϊντανό.
10)    Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο
11)    Προσθέστε το χταπόδι, τη δάφνη και αλατοπιπερώστε.
12)    Όταν σοταριστεί το χταποδάκι, σβήστε με το κρασί, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα «ζουμιά» του χταποδιού.
13)    Αφήστε τη sauce να πήξει σε χαμηλή θερμοκρασία για 30΄ περίπου.
14)    Αποσύρετε από τη φωτιά και πασπαλίστε με μαϊντανό.

Σερβίρετε σε πιατέλα
15) στολίστε με πράσινες ελιές και περιχύστε με ελαιόλαδο. Προσοχή όμως στις πράσινες ελιές! Θα πρέπει να τις έχετε ζεματίσει για να απαλύνετε τη δυνατή γεύση τους, που δύσκολα παντρεύεται με το κρασί.