Πένες ριγκάτε με μπρόκολο και κουνουπίδι σε σαλάτα

Επιστροφή στις: Συνταγές της σχολής

Χρόνος προετοιμασίας : 40΄
Χρόνος ψησίματος για τις πένες : 8΄-9΄

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΗΣ
·    Πένες            800γρ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
·    Μικρά κρεμμυδάκια    80γρ
·    Σκόρδο (4 σκελίδες)    20γρ
·    Ντομάτες         800γρ
·    Φιλετάκια αντσούγιας 20 κομμάτια (διατηρημένα στο αλάτι)
·    Ελαιόλαδο        80ml
·    Γαλέτα         150γρ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
·    Κουκουνάρια        80γρ
·    Κουνουπίδι        600γρ (χωρισμένο σε μπουκετάκια)
·    Μπρόκολο        600γρ (χωρισμένο σε μπουκετάκια)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΙΑΤΟΥ
·    Φυλλαράκια φρέσκου
βασιλικού πλατύφυλλου ½ ματσάκι
·    Ξύδι βαλσάμικο

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1)    Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τις σκελίδες σκόρδου.
2)    Αποφλοιώστε τις ντομάτες, κόψτε τις στη μέση και αφαιρέστε τα σπόρια. Κόψτε τις σε μικρά κυβάκια.
3)    Περάστε τις αντσούγιες από το νερό για να τις ξαλμυρίσετε και κόψτε τις σε κομματάκια

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑΣ
4)    Σε μια cocotte ζεστάνετε ελαιόλαδο και ροδίστε τη γαλέτα.
5)    Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα κυβάκια ντομάτας και τα κουκουνάρια. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να ροδίσει ελαφρώς.
6)    Στο τέλος προσθέστε τις αντσούγιες και τα γαρύφαλλα.
7)    Αποσύρετε από τη φωτιά και κρατήστε τη γαρνιτούρα ζεστή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
8)    Πλύνετε το κουνουπίδι και τα μπρόκολα. Κρατήστε μόνο τα μπουκετάκια και όχι τα κοτσάνια
9)    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε να βράσει νερό. Προσθέστε χοντρό αλάτι. Βυθίστε πρώτα τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και μετά από 1΄ βυθίστε και τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Τα αφήνετε ακόμα 1΄και τα αποσύρετε από το νερό. Τα λαχανικά θα πρέπει να είναι τραγανά (al dente).

ΒΡΑΣΙΜΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΙΑΤΟΥ
10)    Στο ίδιο νερό όπου βράσατε τα λαχανικά βυθίστε τις πένες και βράστε τις για 8΄-9΄al dente.
11)    Στραγγίστε τις και προσθέστε τη γαρνιτούρα που έχετε κρατήσει ζεστή.
12)    Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε μαλακά.
13)    Ενώστε και τις φουντίτσες από τα μπρόκολα και το κουνουπίδι
14)    Σερβίρετε σε πιάτα ή σε μεγάλη πιατέλα
15)    Πασπαλίστε με τα ψαλιδισμένα φύλλα βασιλικού και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι βαλσαμικό.
16)    Διακοσμήστε με φυλλαράκια ρόκας και φύλλα παρμεζάνας.