Μελιτζανοσαλάτα

Επιστροφή στις: Συνταγές της σχολής

Χρόνος προετοιμασίας : 20΄
Χρόνος ψησίματος για τις μελιτζάνες : 35΄

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 600 ΓΡ. DIP

ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΗΣ
·    Μελιτζάνες         1κιλό
·    Ελαιόλαδο        100ml
·    Ξύδι            70ml
·    Σκόρδο         5-6 σκελίδες
·    Μαϊντανό φρέσκο    ½ ματσάκι
·    Κρεμμύδι μικρό
(προαιρετικό)        1
·    Καρυδόψιχα
τριμμένη (προαιρετική) 50γρ

ΥΛΙΚΑ ΚΑΡΥΚΕΥΣΗΣ
·    Αλάτι

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1)    Πλύνετε και σκουπίστε τις μελιτζάνες και βάλτε τις να ψηθούν στο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Όταν τις πιέζετε, θα πρέπει να είναι μαλακές μέχρι το κέντρο.
2)    Αποσύρετε τις από το φούρνο, χαρακώστε τις στο κάτω μέρος και τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι.
3)    Πιέστε τις ελαφρώς και αφήστε τις για λίγη ώρα να αποβάλουν όλα τα υγρά τους.
4)    Καθαρίστε τις και κόψτε τις σε κομμάτια κάθετα για να κοπούν οι μακριές ίνες τους.
5)    Πατήστε τις λίγο με το πιρούνι για να αφήσουν τα υγρά τους.
6)    Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τις σκελίδες σκόρδο.
7)    Καθαρίστε, πλύνετε σκουπίστε και τρίψτε στον τρίφτη το κρεμμύδι.
8)    Πλύνετε, στεγνώστε, αφαιρέστε τα κοτσανάκια και ψιλοκόψτε το μαϊντανό.
9)    Βάλτε τις μελιτζάνες στο μπολ του μίξερ μαζί με το σκόρδο και αλατίστε.
10)    Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνοντας λίγο-λίγο το λάδι.
11)    Προσθέστε, τέλος, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το κρεμμύδι, καθώς και την καρυδόψιχα (προαιρετικά).
12)    Ανακατέψτε ζωηρά τη σαλάτα με ένα ξύλινο κουτάλι.

Στη μελιτζανοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα ψιλοτριμμένη. Επίσης: α) κόκκινες πιπεριές ψητές κομμένες σε κομματάκια, β) πράσινες πιπεριές ωμές ψιλοκομμένες και γ) λίγη καυτερή πιπεριά. Μπορείτε ακόμα να χτυπήσετε τη μελιτζανοσαλάτα με μαγιονέζα ή  χτυπημένη κρέμα γάλακτος.